Energie en Duurzaamheid

"Vele miljoenen subsidies worden weggegooid aan de klimaatobsessie."

De gemeente Groningen wil stap voor stap naar aardgasvrije wijken en dorpen door de overstap naar Warmtestad. De PVV vindt dat stap voor stap verder de armoede in. De ‘klimaatcrisis’ van dit gemeentebestuur wordt op eenzijdige wijze aan de inwoners uitgelegd. Overal in het land zijn projecten om van het gas af te gaan, faliekant mislukt. Niet op te brengen investeringen in de woning, die vervolgens nauwelijks warm te krijgen is en de energienota op z’n minst verdubbelt.

Via de energierekening betaalt iedere Groninger een duurzaamheidsopslag. Die opslag gaat direct naar subsidies voor de aanschaf van onder andere warmtepompen. Het betekent dat de Groningers die in de energiearmoede zitten en die geen warmtepomp kunnen betalen, de subsidie aan het betalen zijn voor rijke mensen die wel een warmtepomp kunnen betalen. Dit is het gevolg van het linkse klimaatakkoord.

De energiearmoede en de ongelijkheid nemen hand over hand toe. Dit linkse duurzaamheidsbeleid leidt dus tot méér ongelijkheid. Wat linkse partijen niet vertellen is dat er altijd gascentrales nodig zijn als back-up voor zonne- en windenergie voor als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Deze linkse partijen willen namelijk geen energie uit kolen- of kerncentrales en dat betekent dat er meer gas moet worden geïmporteerd, naast het gas wat we al gebruiken voor warmte. Dus meer vraag naar gas en dus een hogere energierekening.

De huidige energiecrisis wordt dus mede veroorzaakt door dit duurzaamheidsbeleid. In met name Duitsland is door de ‘Energiewende’ de vraag naar gas groter dan ooit. Daarnaast zijn er factoren zoals de financiële sancties op de Russische energiesector vanuit Europa en de boycot van Amerika van de gasleiding Nordstream2. Deze pakken voor Europa volledig averechts uit. De Nederlandse en Groningse burger betalen de rekening voor deze ‘perfecte storm’.

De vele miljoenen subsidies die worden weggegooid aan de klimaatobsessie kunnen ook aan andere belangrijke zaken worden uitgegeven die meer recht doen aan onze inwoners, zoals goede zorg, in armoedebestrijding, en in een optimaal woon-, werken leefklimaat.

De PVV is tegen de huidige doelstellingen van de regionale energiestrategie, tegen de uitbreiding van Warmtestad en tegen de aanleg van het windpark ‘Roodehaan’.