De PVV fractie is voor het afsteken van vuurwerk tijdens Oud & Nieuw en tegen een algeheel vuurwerkverbod.

Niet iedereen maakt er een zootje van en mensen die publieke en private eigendommen moedwillig vernielen zouden dat in hun portemonnee moeten voelen.

Van een zogenaamd ‘Vandalenfonds’ waar vandalen een maandelijkse bijdrage moeten doen (naar draagkracht) zou een preventieve werking uit kunnen gaan.

De gemeente Groningen gaat dit PVV voorstel onderzoeken op juridische haalbaarheid.

Hieronder de inbreng van de PVV fractie hierover in de gemeenteraad:

De heer Van Kesteren: Voorzitter, mooie traditie Oud & Nieuw.


Echter met oud en nieuw krijgen het milieu, ouderen, dieren en mensen flink wat voor de kiezen. Soms worden er conflicten, die het hele jaar al spelen, even vereffend met Oud & Nieuw. Er wordt getreiterd, gejend en dat moeten we eigenlijk voorkomen.

Er moet dus ook een omslag komen in mentaliteit. Vuurwerk verbieden gaat de PVV-fractie echter te ver. Kijk, op illegaal vuurwerk, vandalisme, pesterijen en overlast moet je handhaven dat vindt de PVV wel. En de moedwillig veroorzaakte schade moet je daadwerkelijk verhalen op de daders. Dat is moeilijk en daar zijn kosten aan verbonden. Maar toch moet je dat doen, omdat je dat op termijn zult terugverdienen. Voorzitter, het overgrote deel van de inwoners gaat wel goed met vuurwerk om. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om te handhaven, maar de PVV-fractie denkt na over een mogelijke oplossing of een mogelijk voorstel. Ik loop al heel lang rond met het idee van een 'vandalenfonds' en daar zou ik eens met de gemeentelijke organisatie over willen brainstormen. Een zogenaamd ‘Vandalenfonds’, waarin vandalen gedurende een periode een deel van hun inkomen of een vast bedrag voor een periode – en dat kan een jaar zijn, het kan vijf jaar zijn, het kan tien jaar zijn – in moeten deponeren. Als jongeren dan de straat opgaan en pa heeft
ook in het verleden wel eens daarmee te maken gehad die zegt dan: "Kiekst doe oet mien jong, want ik heb al tien joar lang doar veur mouten dokken." Hierdoor creëer je een mentaliteitsverandering.Ik denk echt dat een dergelijk fonds is te realiseren als we daar eens over nadenken met elkaar en we creatief zijn. Daar wil ik best eens met een aantal partijen die daar ook voor voelen, over brainstormen. In de gemeentelijke organisatie zou daar ook eens over moeten worden nagedacht, want ik denk dat daar best wel iets voor te vinden is en op zich zou daar een hele preventieve werking van uitgaan. 

Voorzitter, daders opsporen is niet zo moeilijk, omdat veel daders wel bekend zijn bij de politie. Ik zal een voorbeeld geven. Spiegels van auto’s trappen. Er wordt aangifte gedaan bij de politie. De daders zijn vaak bekend, maar van sancties komt nauwelijks iets terecht, dus de verleidingom weer zoiets te gaan doen is heel groot. Zodra men echter het gevoel heeft van ‘ik moet uitkijken, want ik moet ‘een heel jaar lang elke maand honderd euro overmaken’ dan kijken ze wel uit voordat ze het weer doen. Dat besef dat je met je tengels van spullen van anderen af moet blijven – of van gemeentelijke spullen – die bewustwording zal op gang komen.

Ik denk dat het opzetten van een dergelijk fonds zichzelf terugbetaalt, daarvan ben ik overtuigd.